sâmbătă, 16 februarie 2013

Afectiuni ale Coloanei Vertebrale

Coloana vertebrala

Afectiuni ale coloanei vertebrale  



    
            Dacă eşti pasionat de fitness sau culturism, atunci cu siguranţă postura corectă este foarte importantă pentru tine. Până şi cel mai armonios dezvoltat individ poate arăta respingător dacă nu are o postură corectă.
 În general, postura defectuoasă se datorează dezechilibrului produs între diversele grupe musculare, dar aceasta poate avea şi alte cauze. Problemele pe care le generează aceste afecţiuni nu se opresc doar la chestiuni de estetică, efectele fiind răspândite într-o arie mult mai mare de influenţă (respiraţie superficială, apariţia pintenilor osoşi, dureri de spate, hernie de disc, tensiune şi dureri de cap) 
   Coloana vertebrală este o structură construită din vertebre care diferă ca formă şi mărime. Aceste vertebre sunt împărţite în regiuni:
        Regiunea Cervicala- din 7 vertebre
        Regiunea Toracică - din 12 vertebre
        Regiunea Lombară - din 5 vertebre
        Regiunea Sacrală - din 5 vertebre sudate (sacrum)
        Regiunea Coccigiană - din 4/5 vertebre reduse (coccis).


În funcţie de planul în care se produce deformarea coloanei, afecţiunile acesteia sunt:
        Cifozele – Sunt deformări ale coloanei vertebrale în planul vertical al acesteia. Aspectul de umeri aduşi în faţă, curbare excesivă a coloanei în regiunea toracică.
        Scolioza – Deformare a coloanei vertebrale în plan frontal, aspectul de umăr stâng sau drept mai ridicat. Din spate coloana ia forma literei “S”
        Cifoscolioza – Este o deformare dublă, afectând coloana în ambele plane.
        Lordoza – Este curbura specifică regiunilor cervicale şi lombare, aceasta curbură este anormală dacă se manifestă în altă regiune.

Afectiuni ale coloanei vertebrale

            Cauzele deformarilor coloanei vertebrale sunt variate : pozitie incorecta la statul in picioare, la sezutul pe scaun,pozitie de somn incorecta, purtarea de greutati pe un umar, dezechilibru in dezvoltarea musculara.
            Corectarea acestor deformari este posibila si in functie de gradul de severitate se recurge la exercitii, echipamente de genul corsetelor, si chiar interventie chirurgicala.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariu