Nutriția
Despre nutriţie în fitness
Nutriția este
pentru fitness cel mai important ajutor, este pârghia prin care ajungem la
rezultate mai bune, mai rapid. Și cum suntem oameni, deci fiinţe nerăbdătoare,
mai rapid este tot ce contează. Tocmai din această cauză este imperativ necesar
ca înainte de a te apuca de antrenamentele fizice să înțelegi și să îți pui în
ordine partea de nutriție.
Prin nutriție înțelegem tot ce înseamnă
hrană necesară proceselor biologice ale organismului nostru. Hrana, după
aportul energetic pe care il furnizează constă din alimente cu valoare calorică
si fară valoare calorică. La nivel macroalimentar poate fi împărţită în trei
categorii de macronutrienți, care la rândul lor, după diverse criterii, pot fi
reclasificate funcţie de impactul pe care îl au asupra organismului nostru. În
vederea sintetizării acestei informații am alcătuit ”tabelul macroalimentar”. Grupele de alimente
colorate in roșu sunt cele care prezintă cel mai inalc risc pentru sănătatea
omului.
TABEL MACROALIMENTAR |
1. Grăsimile sau lipidele (întalnite
în cărnuri grase, lactate, gălbenuș de ou, unele fructe ca avocado, nuci,
seminte etc.). Sunt compuși ai acezilor graşi care la rândul
lor sunt de două feluri:
·
Acizi grași saturați
·
Acizi grași nesaturați (aceștia sunt cei
care se fac responsabili de bolile sistemului cardio-vascular)
Grăsimile, în ciuda opiniei majorităţii neavizate, nu sunt buba
neagră a alimentaţiei. Grăsimile au rol în accelerarea metabolismului, rol
imuno-protector şi rol în componența celulară. Prin ardere, un gram de
lipide eliberează o cantitate de
energie de două ori mai mare decât prin arderea unui gram de glucide sau
proteine.
2. Carbohidraţii sau glucidele (preponderent
in cereale, fructe, legume și toate derivatele procesate ale acestora, zahăr,
făina, miere etc.). Sunt acele substanțe organice din care ne luăm
preponderent energia. După modul în care sunt sintetizați de organismul uman,
putem împărţi carbohidrații în:
·
Simpli (îi asimilăm repede, au indice
glicemic mare, favorizează depunerile de țesut adipos)
·
Complecși (îi asimilăm mai greu, indicele
glicemic este scăzut)
După
cum se vede şi în tabelul macroalimentar, carbohidrații complecși sunt mai
puţin nocivi organismului uman din simplul motiv că, pentru a-i asimila,
trebuie mai întâi să îi descompună, pe când cei simpli pot fi asimilaţi mult
mai rapid. Carbohidrații simpli se fac de asemnea responsabili și pentru
stimularea secreției de insulină, hormon ce participă la metabolismul
glucidelor şi măreşte permeabilitatea membranelor celulare pentru glucoză, cu
alte cuvinte, insulina permite stocarea glucozei în celule dar în același timp
generează şi o sinteză excesivă de lipide și stopează descompunearea acestora
din țesutul adipos. Carbohidrații pot fi clasificați în funcție de impactul pe
care îl au asupra secreției de insulina după indicele glicemic.
3. Proteinele (întalnite
în cărnuri, lapte, ouă, legume cu păstăi și boabe etc.). Sunt
substanțe organice formate din lanțuri de aminoacizi, sunt prezente
în celulele tuturor organismelor vii. Este deja unanim
acceptat faptul că proteina este cărămida ce stă la temelia construcției
musculare, așadar importanța acestui macronutrient este evidentă, totuși se
poate face şi aici o clasificare funcție de beneficiile pe care diversele surse
de proteina le aduc organismului nostru. Proteinele, după aminoacizii care le
alcătuiesc, pot fi:
·
Complete
·
Incomplete
Există 20 de aminoacizi care intra în componența proteinelor,
dintre aceștia 8 sunt esenţiali, adică nu pot fi produși de organismul uman și
trebuie aduși din exterior, prin alimentație (valina, leucina, izoleucina,
triptofanul, fenilalanina, metionina, lizina și treonina). Dacă o sursă de
proteină îi conține pe toți, o numim proteină completă. În cazul proteinelor și
implicit al aminoacizilor, este necesară o abordare detaliată pentru a înţelege
cum le putem exploata beneficiile la maxim, însă acest lucru face obiectul unei
postări viitoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc pentru comentariu