sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Tot ce trebuie sa stii despre creatină




          Creatina este un acid organic care apare natural la toate vertebratele şi ajută distribuirea energiei către toate celuluele din corpul acesotra. Corpul uman are în componența sa aproximativ un procent creatină. De asemenea, creatina, în formă naturală se găsește în toate tipurile de carne astfel încât poate constitui un indicator al calitații acesteia.
          Creatina este un nutrient neesenţial intruct este produs de organismul uman în mod natural cu ajutorul aminoacizilor „arginiă” și „glycină”. Un studiu efectuat pe 18 vegetarieni şi 24 non-vegetarieni, a relevat faptul că nivelul total de creatina în cazul vegetarienilor era mult mai mic decât cel al non-vegetarienilor, totuşi această diferenţă a dispărut complet după suplimentarea cu creatină.

          Creatina ca supliment nutritiv

          Suplimetle cu cretină sunt folosite de atleţi, culturişti, luptători şi în general de toţi cei care doresc să acumuleze masă musculară. Cea mai întâlnită formă de prezentare este praful de creatina monohidrata care este şi cel mai ieftin şi cel puţin la fel de eficient ca celelalte forme mai scumpe: ethil ester de creatina, malat de tri-creatina, cretină micronizata etc.

          Doza recomandata 

      În general este de 5 grame pe zi. Multe companii care produc acest supliment, recomanda la începutul suplimetarii o fază de încărcare. Aceasta constă într-o doză de 10-20 g pe zi pentru primele 7 zile, iar teoria ce susţine aceasta recomandare este că efectele creatinei apar deabia după ce în organism se găseşte o cantitate maximă a acestui acid. După faza de încărcare se poate continua cu doza zilnică recomandată de 5g. În opinia celor mai mulţi culturişti, doza de 5 g este suficientă, iar faza de încărcare nu este necesară.

          Efectele creatinei:

       Apar după utilizarea zilnică pentru cel puţin 14 zile, aşadar nu contează perioada din zi în care o luăm, cum nu contează nici dacă o luăm cu apa, suc de fructe sau alte lichide.
În urma studiilor pe perioade îndelungate s-a constatat că o suplimentare cu o cantitate de 5-20 g creatină pe zi pare să fie sigură şi fără efecte secundare nedorite în timp ce subiectul prezintă randament sporit la antrenamente constând în creşterea cu 5-15% a rezistenţei şi a forţei.
          Deoarece câștigurile de masă corporală ce pot apărea în timp de o săptămână au fost şi de aproximativ 1 kg, multe studii sugerează că acestea este pur și simplu datorat retenției de apă mai mare în interiorul celulelor musculare, ceea ce nu este un lucru rău, ajutând volumizarea acestora. Utilizarea de creatina nu se considera dopaj și nu este interzisă de majoritatea organismelor de control în sport.
          Ca orice alt supliment nutritiv, creatina prezintă şi potenţiale efecte secundare, deşi rare acestea au fost raportate de mai mulţi sportivi de-a lungul timpului.

Efecte secundare:

    -  Creşterea în greutate (retentie apa)
    -  Crampe musculare
    -  Tranzit intestinal deranjat
    -  Diarie
    -  Ameţeli
    -  Tensiune
    -  Deficientă renală
      Alte studii au relevat că consumul pe termen mediu-scurt de creatina la indivizii sănătoşi este sigur, dar persoanele cu disfuncţii renale nu trebuie să folosească acest supliment sub nicio formă. Efectele secundare mai sus menţionate au fost extrem de rare, iar studiile care să le demonstreze sunt vagi. Singura problemă real dovedită este cea legată de rinichi.

Concluzii


Creatina este unul dintre cele mai studiate suplimente nutritive, motiv pentru care este si unul dintre cele mai sigure. Avantajele pe care le oferă sunt absolut reale, iar pretul este cât se poate de corect. Daca ai un buget de suplimentare restrans sau daca ar trebui sa alegi un singur supliment pe care sa il cumperi pentru eficientă maxima, atunci creatina este cea mai buna optiune. Nu te avânta sa cumperi brand-uri scumpe sau forme de prezentare pretentioase, creatina monohidrata, cea mai ieftina forma si cea mai folosita, este cel putin la fel de buna ca orice alt tip.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariu